LOTUSGEBOORTE IN BEELD

De video begint met een foto van Vivere fotografie en daarna volgen foto’s die genomen zijn door de moeder van het kindje. Je ziet hier heel praktisch hoe het er uit ziet wanneer de placenta en het kindje verbonden blijven totdat de placenta vanzelf los laat. Je ziet foto's van vlak na de geboorte, het kindje tijdens de verschoning op de eerste en de laatste dag. OP de eerste dag is de placenta nog roze en op de laatste dag heel donker van kleur. De navelstreng is in de tummytub ook mooi zichtbaar. Voor deze actie zijn twee personen nodig, iemand houdt het kindje vast en de ander de placenta. De kruiden op het kleedje zijn rozemarijn en zout en illustreren de behandeling van de placenta. Zout helpt bij het indrogen van de plcenta en rozemarijn is een geurelement. Verder in deze blog lees je over het proces om te komen tot een Lotusgeboorte.  Van hoe bedenk je het- tot in de kraamweek.

HOE BEDENK JE HET

Er ontstaat in mij een nieuw leven. In Lotusperspectief: leven wat groeit naar het licht, wat zichzelf schoon en zuiver houdt. Tijdens het eerste trimester van mijn zwangerschap ben ik zo moe dat ik precies wil weten wat er binnen in mij gebeurd. Van A tot Z pluis ik uit wat er gebeurt. Als ik de moeheid kan verklaren is het immers veel dragelijker. De eerste twaalf weken staan voor het aanleggen van de placenta. Met diep respect voor al het werk wat mijn lichaam verzet en goede hoop dat het haar gaat lukken gun ik mijzelf de slaapjes op de bank en naast mijn kinderen die ik op bed breng. Na twaalf weken een klein vreugdesprongetje: alles is goed aangelegd en de placenta zal deze hele zwangerschap zorgen voor de toevoer van voeding naar mijn kindje en de afvoer van afvalstoffen. Uit eerbied wil ik deze keer bewust omgaan met de placenta. Ik wil hem de eer brengen die hem toekomt.

GEBOORTEPLAN

In week 32 maken we een afspraak met de verloskundige om het geboorteplan te bespreken. Ik bespreek mijn wensen en ideeën met mijn partner en stel het plan op. Met betrekking tot de lotusgeboorte neem ik het volgende op:

– lotusbevalling- niet afnavelen!

1. Placenta opvangen in vergiet met bak eronder om uit te laten lekken
2. In katoenen doek wikkelen en in mand overleggen
3. Na 24 uur insmeren met zout en rozemarijnolie
4. Placenta in mand met rozemarijn en evt andere bloemen als versiering.
5. Als de navelstreng los heeft gelaten vindt er een nader te beslissen afscheidsritueel plaats

– als er toch afgenavelt moet worden… dan met een navelveter
– mogelijkheid tot eerder doorknippen navelstreng open houden. Bijvoorbeeld na twee dagen.

Geboorteplan

DE BEVALLING

Onze zoon en de placenta vinden hun weg naar het licht terwijl ik op handen en voeten zit. Half zittend of liggend was er geen uitdrijvingskracht. Het gouden uur is al bijna verstreken als we in actie komen om de placenta geboren te laten worden. Ik was zelf degene die ongeduldig werd, de placenta maakt immers het geboortetijdperk compleet!
Mijn man houdt onze zoon onder mij vast en de verloskundige begeleid de placenta. Het gaat niet zo makkelijk en daarom zet ze heel kort de klem op de navelstreng. waarom ze dat wil weet ik niet maar ze is zeker van haar zaak en belooft mij; ik laat hem er aan zitten hoor!

DE KRAAMWEEK

De verloskundige en kraamzus pakken de Lotusgeboorte heel goed op! Ze doen en denken mee. De vergiet en het mandje blijken veel te onhandig voor de mobiliteit. De eerste dag houden we de placenta in een matje en daarna in een dubbele katoenen doek. Hij blijft wat lekken de eerste dagen. De behandeling met zout en rozemarijn maken dat hij vlot indroogt en met name de kruidige geur van rozemarijn afgeeft.

De Lotusgeboorte maakte mij als moeder heel erg bewust van de overgang van het puur nature – het zijn zonder ingrijpen- naar het zijn met ingrijpen- dat je als mens iets aan de baby kan doen. Zonder diep spiritueel voorbereid te zijn merkte ik tijdens de kraamweek hoe sterk het karakter van de lotus kan zijn. Ik had een sterke weerzin tegen dingen die van buitenaf bij mijn zoontje zouden komen. Het is goed in zich zelf. Wij hadden een mooie bevallingservaring gehad- maar o wee als de verloskundige die dienst had mij dat al kwam vertellen voordat ze mij gesproken had. De gedachte aan mijn zoon in bad maakte me bang en de weerstand van mijn man tegen de placenta intens verdrietig. Gelukkig hoefde mijn zoon niet in bad als ik dat niet wou. Mijn kraamzus voelde heel goed aan dat ik er nog niet aan toe was!
Ook de vraag of de baby al door slaapt.. ik beantwoorde die elke keer met “gelukkig nog niet” want hij slaapt door als hij geen nachtvoeding meer nodig heeft.
Mijn man heeft mij gesteund in de wens de placenta met het kind verbonden te houden tot alle stoffen uitgewisselt zijn. Toen het loslaten van de navelstreng langer dan vier dagen duurde werd het voor mijn man vervelend en hebben we de navelstreng op dag 6 kort nabij de placenta doorgesneden met een scherp mes.
Ik wilde heel graag dat hij onze zoon ook met plezier zou knuffelen.
Dit kon uiteraard wel maar dan inclusief pakketje en de geur van rozemarijn!

Puur natuur gun je elkaar!
De Lotusgeboorte heeft voor mij bijgedragen aan een bewust en rustig verloop van de overgangsfase van het kindje in mijn buik naar het kindje in mijn armen. Het zien drogen van de navelstreng en placenta laten heel mooi zien dat het goed is en klaar. Een troostvol gegeven voor alle kraamtranen die ik van verwarring huilde.