DE KRAAMWEEK

 

De verloskundige en kraamzus pakken de Lotusgeboorte heel goed op! Ze doen en denken mee. De vergiet en het mandje blijken veel te onhandig voor de mobiliteit. De eerste dag houden we de placenta in een matje en daarna in een dubbele katoenen doek. Hij blijft wat lekken de eerste dagen. De behandeling met zout en rozemarijn maken dat hij vlot indroogt en met name de kruidige geur van rozemarijn afgeeft.

De Lotusgeboorte maakte mij als moeder heel erg bewust van de overgang van het puur nature – het zijn zonder ingrijpen- naar het zijn met ingrijpen- dat je als mens iets aan de baby kan doen. Zonder diep spiritueel voorbereid te zijn merkte ik tijdens de kraamweek hoe sterk het karakter van de lotus kan zijn. Ik had een sterke weerzin tegen dingen die van buitenaf bij mijn zoontje zouden komen. Het is goed in zich zelf. Wij hadden een mooie bevallingservaring gehad- maar o wee als de verloskundige die dienst had mij dat al kwam vertellen voordat ze mij gesproken had. De gedachte aan mijn zoon in bad maakte me bang en de weerstand van mijn man tegen de placenta intens verdrietig. Gelukkig hoefde mijn zoon niet in bad als ik dat niet wou. Mijn kraamzus voelde heel goed aan dat ik er nog niet aan toe was!
Ook de vraag of de baby al door slaapt.. ik beantwoorde die elke keer met “gelukkig nog niet” want hij slaapt door als hij geen nachtvoeding meer nodig heeft.
Mijn man heeft mij gesteund in de wens de placenta met het kind verbonden te houden tot alle stoffen uitgewisselt zijn. Toen het loslaten van de navelstreng langer dan vier dagen duurde werd het voor mijn man vervelend en hebben we de navelstreng op dag 6 kort nabij de placenta doorgesneden met een scherp mes.
Ik wilde heel graag dat hij onze zoon ook met plezier zou knuffelen.
Dit kon uiteraard wel maar dan inclusief pakketje en de geur van rozemarijn!

Puur natuur gun je elkaar!
De Lotusgeboorte heeft voor mij bijgedragen aan een bewust en rustig verloop van de overgangsfase van het kindje in mijn buik naar het kindje in mijn armen. Het zien drogen van de navelstreng en placenta laten heel mooi zien dat het goed is en klaar. Een troostvol gegeven voor alle kraamtranen die ik van verwarring huilde.