cursus en massage

Geef je op voor een woensdagavond met doula Aafke in het Bonnehûs of vraag om een afspraak aan huis. Stuur een mail of apje met jouw cursuswens en locatie om deel te nemen.
http://deecholeeuwarden.nl/contact/

Ontspannende Rebozo massage. In het Bonnuhûs of bij jouw thuis. De rebozo is een speciale draagdoek die gemaakt wordt in Mexico. Deze traditionele doek wordt in midden en zuid Amerika gebruikt als Massagedoek, als draagdoek voor de kinderen, en als buikband tijdens de zwangerschap. Deze bijzondere massagetechniek kan ik aan iedereen geven; kinderen, volwassenen, senioren en tijdens de zwangerschapsperiode. Zowel voor, na en tijdens de bevalling! De kleding wordt tijdens de massage aangehouden, zodat het voor iedereen een toegankelijke massage is. Tijdens een massage kan het hele  lichaam gemasseerd worden met de doeken. Dit gebeurt zowel staand, zittend als liggend. Door het schudden en ritmisch bewegen worden spanningen in het lichaam makkelijk losgelaten. Tijdens de rebozo zwangerschapsmassage beweegt de baby mee. Hierdoor is het ook voor de baby een ontspannende massage. Tijdens een zwangerschapsmassage wordt extra aandacht besteed aan het bekken en de buik. Het verlicht direct pijn in het bekken en helpt  harde buiken verminderen. De baby krijgt door de massage meer ruimte in de buik waardoor het een fijne houding aan kan nemen. De ruimte kan er voor zorgen dat het kindje zijn goede uitgangspositie vindt voor de bevalling. De rebozomassage is ook geschikt tijdens de bevalling. De technieken kunnen de barende vrouw beter laten ontspannen, zodat de bevalling beter zal verlopen.

De sluitende rebozomassage wordt gebruikt na de bevalling of een andere gebeurtenis die veel impact heeft gehad in je leven. Het doel van deze massage is om fysieke veiligheid en warmte te ervaren. Tijdens de massage is er aandacht voor alles wat gezegd moet worden over de bevalling of andere ervaring die je een plekje wilt geven.  De sluiting wordt altijd met zijn tweeën gedaan. Dit kan met jouw partner of een goede vriend of vriendin.

Stoomcursus bevallen met verschillende werkvormen; het inrichten van een bevalkamer, geboorteplan schrijven en dansen met weeën .

Een avond-ochtend of middag aan de slag met jouw gedachten rondom de bevalling! hoe richt ik de kamer in, wil ik een bad, bal of bed in de kamer?! Verschillende materialen zijn aanwezig om te helpen bij de visualisatie. We gaan aan de slag met de vraag hoe jij omgaat met pijn en wat jij kan doen om de weeën pijn op te vangen. Mag ik de dans der mogelijkheden van jou?! Aan de hand van een vragenlijst maken wij een eerste opzet van jouw geboorteplan. Na de cursus ben ik beschikbaar voor verdere coaching bij het opstellen vh plan en als jij dit wilt tijdens de bevalling! Zin om samen met mij en minimaal nog twee anderen aan de slag te gaan?! stuur mij dan een bericht om je aan te melden! Je mag de cursus bij jou thuis organiseren (dit scheelt in de kosten) of ik regel een ruimte in het Bonnehus aan de 3 Dukatons 2 Leeuwarden

Cursus Geboorteplan Met het schrijven van een geboorteplan neem jij de regie over het proces wat tijdens de bevalling op gang zal komen! Jij maakt jouw wensen kenbaar bij de zorgverlener en kunt het geboorteplan gebruiken als houvast! Een geboorte kun je niet plannen maar je kunt wel over alle keuzes nadenken die er bij een bevalling komen kijken. Dat je weet welke scenario’s zich kunnen voordoen en wat dan vervolgens jou mogelijkheden en rechten zijn! Tijdens deze cursus krijg je voorlichting over keuzemogelijkheden  bij een bevalling en bespreken we de verschillende scenario’s- van thuis bevallen in bad  tot een keizersnede in het ziekenhuis. Verder presenteer ik een voorbeeld geboorteplan en beginnen  jullie met het schrijven van een persoonlijk geboorteplan.

De Bevalkamer Een ochtend of avond waarin jij kunt ervaren hoe een bevalkamer er uit kan zien. Net als voor een babykamer zijn er voor een bevalkamer ook veel mogelijkheden wat inrichting betreft. Deze ervaring kan je met maximaal 6 personen opdoen in het Bonnehus of je kunt mij uitnodigen bij jou thuis.

Op de avond of ochtend zelf zijn een bevalbad en tens aanwezig ter demonstratie. Ik leg de verschillende fasen van de bevalling aan jullie uit zodat jullie weten wat er gebeurt tijdens de bevalling. Elke fase kent zijn eigen kenmerken en daardoor ook een eigen aanpak! We proberen verschillende houdingen waarbij de geboortepartner en zwangere op zoek kunnen gaan naar comfort en fijne posities die support geven tijdens het opvangen van de weeën!  We gebruiken matjes- rebozo’s en een geboortebal hierbij. Deze zijn aanwezig op locatie– of neem ik mee.

Dansen met weeën. Dit uurtje organiseer ik omdat ik het belangrijk vindt dat bevallingspartners weten hoe zij elkaar kunnen supporten tijdens het opvangen van de weeën. Nabijheid en aanraking geven een veilig gevoel en bevorderen de aanmaak van oxytocine. Dit hormoon zorgt er voor dat de baarmoeder samentrekt en de pijnprikkels minder scherp worden waargenomen.  Ik geef verschillende massagetechnieken en houdingen mee om de weeën op te vangen tijdens de bevalling. De weeën zijn niet allemaal hetzelfde dus is het de kunst om naar huis te gaan met zoveel verschillende houdingen, dat je er een dans van kan maken als het zo ver is!
Max. 6 personen in het Bonnehus  of een priveafspraak aan huis